Juridische procedure

Om de droom van uw tweede huis in goede banen te laten verlopen, is het goed de rol van de verschillende partijen en de daarbij behorende kosten en verantwoordelijkheden te kennen.

De aankoop procedure bestaat uit de volgende stappen:

  • De reservering (optie)
  • CPCV - voorlopige koopovereenkomst
  • Koopakte


Reservering / Optie

Zodra uw bod is aanvaard, betaalt u een optieprijs (afhankelijk van het object) waardoor de woning automatisch geblokkeerd wordt. Dit bedrag wordt op de rekening van een advocaat gestort.  Deze optie zorgt ervoor dat de woning niet aan iemand anders verkocht kan worden en het geeft de tijd aan de advocaat om bepaalde zaken in detail te bekijken bv. of er met de nodige vergunningen gebouwd is.


Voorlopige koopovereenkomst

In Portugal werkt men best samen met een advocaat . De advocaat staat in nauw contact met de lokale instanties en zorgt ervoor dat uw woning voldoet aan de Portugese wet.

De voorlopige koopovereenkomst wordt normaal binnen de maand nadat de optieprijs gestort is ondertekend.  Indien alle documenten in orde zijn, wordt de CPCV (Contrato de Promessa de Compra e Venda) ondertekend en wordt er een voorschot van 10% tot 30% gestort.  Vanaf dit moment is de koop bindend voor alle partijen.


Koopakte

 

3 tot 12 weken na de CPCV zal de definitieve akte worden ondertekend.  Na ondertekening en registratie in het kadaster is de juridische overdracht volledig uitgevoerd en bent u officieel de eigenaar van het pand.