Fiscaliteit

Er zijn veel goede redenen om een optrekje in Portugal te kopen: de 300 dagen zon per jaar, de rode rotsen van de Algarve, de surfgolven aan de Atlantische kust, ... en het belastingsvoordeel.

Investeren in vastgoed is een risicovrije belegging op lange termijn.  Een tweede woning koop je niet omdat je op zoek bent naar snel en makkelijk rendement maar met het oog op de toekomst.  Een tweede woning biedt je een kans op een mooi rendement doordat de huuropbrengst hoger en stabieler is dan bijvoorbeeld een dividend op aandelen.


Voor april 2020 werden er in Portugal geen belastingen op pensioenen van EU-burgers geheven.  Vandaag worden deze pensioenen slechts met 10% belast wat nog altijd veel lager is dan in alle andere Europese landen.  Enige voorwaarde hieraan gekoppeld is dat het pensioen al niet belast wordt in het land van herkomst. (NHR-regime) 

Zeg nu zelf: dat klinkt toch aantrekkelijk terwijl u geniet van de Portugese zon?


Veel investeerders voelen zich ook aangesproken door de Golden Visum-regeling waarbij niet-EU-burgers een Portugese verblijfsvergunning ontvangen bij de aankoop van een pand van minimum 500.000 EUR.


Daarnaast is er de groeiende markt voor tweede verblijven in het buitenland. Sinds kort geldt er in Portugal immers een gunstregeling voor particulieren die er hun vakantiewoning verhuren. Zij betalen vandaag maar 8,75 procent belasting op hun huurinkomsten (tegenover 28 procent voordien), tenminste als het om seizoensverhuur gaat van tweede verblijven. Voor huurcontracten langer dan één jaar geldt het oude tarief.  Er zijn ook geen successierechten in rechte lijn.

Op die Portugese huurinkomsten moet u in ons land evenmin belastingen betalen. Al moet u ze wel aangeven. De Belgische belastingadministratie mag ze in rekening brengen om de aanslagvoet op uw andere Belgische inkomsten te bepalen.