Fiscaliteit

Er zijn veel goede redenen om een optrekje in Portugal te kopen: de 300 dagen zon per jaar, de rode rotsen van de Algarve, de surfgolven aan de Atlantische kust, ... en het belastingsvoordeel.

Investeren in vastgoed is een risicovrije belegging op lange termijn.  Een tweede woning koop je niet omdat je op zoek bent naar snel en makkelijk rendement maar met het oog op de toekomst.  Een tweede woning biedt je een kans op een mooi rendement doordat de huuropbrengst hoger en stabieler is dan bijvoorbeeld een dividend op aandelen.


Sinds Lissabon geen belastingen meer heft op pensioenen van EU-burgers is Portugal in zekere zin een belastingparadijs voor mensen op rust geworden. Zelfs het bedrag dat de groepsverzekering of het pensioensparen oplevert, blijft onbelast. Althans de eerste tien jaar. En op voorwaarde dat u er minstens 184 dagen per jaar verblijft. (NHR-regime)

Want zeg nu zelf: tien jaar lang van uw bruto- uw netto-pensioen maken, terwijl u geniet van de Portugese zon. Dat klinkt toch aantrekkelijk?

Veel investeerders voelen zich ook aangesproken door de Golden Visum-regeling waarbij niet-EU-burgers een Portugese verblijfsvergunning ontvangen bij de aankoop van een pand van minimum 500.000 EUR.


Daarnaast is er de groeiende markt voor tweede verblijven in het buitenland. Sinds kort geldt er in Portugal immers een gunstregeling voor particulieren die er hun vakantiewoning verhuren. Zij betalen vandaag maar 8,75 procent belasting op hun huurinkomsten (tegenover 28 procent voordien), tenminste als het om seizoensverhuur gaat van tweede verblijven. Voor huurcontracten langer dan één jaar geldt het oude tarief.  Er zijn ook geen successierechten in rechte lijn.

Op die Portugese huurinkomsten moet u in ons land evenmin belastingen betalen. Al moet u ze wel aangeven. De Belgische belastingadministratie mag ze in rekening brengen om de aanslagvoet op uw andere Belgische inkomsten te bepalen.