Culinair

Ieder land kent zijn eigen keuken, zijn bijzondere gerechten en culinaire hoogstandjes. 

Eten

Geniet van de eenvoud en eerlijkheid van de Portugese keuken.

De Portugezen hebben een ander eetpatroon dan wij Belgen: het ontbijt is een beetje bijzaak, de lunch is heilig en het avondeten hangt af van de dag.  ’s Avonds gaan de Portugezen normaal rond acht uur aan tafel. Vooral de visliefhebbers komen hier niets tekort maar probeer ook zeker de ‘Petiscos’, kleine voorgerechtjes die heerlijk zijn.  Kabeljauw is het populairst en kan door de Portugezen in 365 verschillende gerechten verwerkt worden, ook gedroogde kabeljauw vind je in elke supermarkt terug.

Daarnaast is de piri piri kip een begrip in Portugal maar zijn de cataplana's een typisch gerecht uit de Algarve.  Dit gerecht wordt werkelijk in elk restaurant geserveerd en bestaat uit aardappelen, schaaldieren en verschillende soorten paprika, dit alles bereid in een koperen schaal. 

Als gebakje raden wij in Portugal de pastel de nata aan, dit mag zeker niet ontbreken bij de koffie.


Wijn

Portugal is een wijnland bij uitstek waardoor ze vandaag een unieke plaats binnen het mondiale wijnaanbod nemen.

Tegenwoordig bieden de ruim 29 wijngebieden een fascinerend wijnenassortiment. Of het nu om fruitigheid, rijpheid, zuren of ouderingspotentieel gaat: de wijnen uit de regio’s Douro, Alentejo, Dao en andere hebben alles mee om beroemd te worden.  Dankzij de port en de sterke handelshuizen onderscheiden de Portugese wijnen zich van de rest van de wereld.  

Gastvrijheid

Wilt u wat weten, bent u verdwaald? Dan staat er al snel iemand klaar om u te helpen. Wees ook niet verbaasd als u meteen wordt uitgenodigd om ergens mee te eten of een wijntje te drinken. Hoe weinig de Portugees ook zelf heeft, men deelt ook dat gemakkelijk. Men is altijd bereid om een praatje te maken en de ander te helpen.
Daarnaast is de bereidheid van de Portugees om met buitenlanders te communiceren zeer groot en met handen en voeten en Frans of Engels komt men er meestal wel uit.